úterý 16. prosince 2014

Není voda jako voda aneb sedm nejoblíbenějších vodáckých tras

Není voda jako voda aneb sedm nejoblíbenějších vodáckých tras

Pokud jste milovníky adrenalinových sportů a toužíte na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je plavit se po řece, máme pro Vás pár tipů, kde to vážně stojí za to. Nepatříte-li však mezi zkušené, poctivě se na cestu dopředu připravte.

Tip: Půjčovna lodí a raftů Putzer

Než usednete do lodě

Před tím, než se vydáte na výlet lodí, objektivně zhodnoťte svou fyzickou zdatnost a vyberte si odpovídající trasu. Pro začátečníky se hodí např. Berounka. Pořiďte si vodáckou mapu, dozvíte se tak nejen celkovou délku trasy, ale mapa vás především seznámí se všemi překážkami a rizikovými místy, co Vás čekají. Informujte se také o aktuální sjízdnosti plánované řeky. Nezapomeňte, že nutnou součástí vodácké výbavy jsou barely, které uchovají suché oblečení za každé situace a počasí a záchranná vesta.


Sedm míst, která by vám neměla uniknout

Vltava

Pomyslný žebříček oblíbenosti jednoznačně vyhrává Vltava. Zde si můžete zvolit buď kratší variantu výletu (Vyšší Brod – Boršov cca 20 km) to se dá zvládnout za jeden den, nebo si ji rozložit na celý týden, v takovém případě ujedete celkem 70 km. Přehrada Lipno zajišťuje, že je řeka sjízdná v období dešťů, ale i když jsou sucha. Během plavby uvidíte např. zámek v Českém Krumlově, klášter ve Vyšším Brodě nebo zříceninu Dívčí Kámen.

Berounka

Řeka vzniká soutokem čtyř řek Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy. Vodácky nejpřitažlivější je horní tok Plzně – Roztoky – Beroun - Dobřichovice. Berounka je považována za řeku línou a pomalou, právě proto je doporučována začátečníkům. Připravte se na romantickou plavbu krásnou přírodou. Berounka je sjízdná i za nízkého stavu vody.

Sázava

Na rozdíl od předchozí Berounky se Sázava řadí mezi ty vodácky náročnější. Zaručeným lákadlem jsou peřeje zvaná Stvořidla. Horní tok prvních části peřejí vodáky trochu potrápí, ale po pár kilometrech se řeka příjemně zklidní.

Lužnice

Poznejte krasy jižních Čech, Lužnice Vám bude romantickým průvodcem. Pokud se budeme bavit o náročnosti, jsme opět na trase vhodné pro začátečníky. Jediné nebezpečí, které by Vám mohlo í život, jsou zaplavené stromy.

Orlice

Východočeská řeka, která se skládá ze dvou toků – Tiché a Divoké Orlice, které se u Albrechtic nad Orlicí stékají, aby dál pokračovala pouze Orlice. Řeka je mírná, sjízdná celoročně a okolí Vás odmění krásnou přírodní scenérií.

Ohře

Nabízí zcela nový pohled na Karlovarský kraj. Pokud je dostatek, vody máte možnost, užít si poznáváním až týdenní plavbu. Úsek mezi Sokolovem, Loktem a Karlovými Vary vede údolím Svratoušských skal a to je opravdu nezapomenutelný zážitek.

Otava

Při pátrání po nejkrásnějších místech prostřednictvím českých řek, nemůžeme zapomenout na oblast Šumavy. Otava je výsledek soutoku horských řek Vydry a Křemelné pod Čeňkovou pilou na Šumavě. Pro vodáky dobrodruhy je plavba za jarního tání nebo za dešťů z Čeňkovy pily do Sušice na kajacích a nafukovacím raftu neodolatelným pokušením. A pokud chcete poznat klidnou tvář Otavy vyplout ze Sušice do Strakonic, odkud si můžete plavbu prodloužit ještě o dva dny a ukončit sjezd až v Písku. Na kratší trase si můžete prohlédnout zříceninu Rabí a hrad Prácheň.

4 komentáře:

  1. My máme doma hodně rádi Orlici. To je fakt super řeka, která je tak akorát rychlá, zároveň méně náročná. Jen teda počítejte s tím, že tam nenajdete moc stánků s občerstvením. Na druhou stranu ale na ten den nebo maximálně dva vám stačí mít připravené třeba FAST palacinky nebo něco podobně rychlého, co si uděláte doma a pak to jenom konzumujete. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. S manželem jezdíme každý rok na dovolenou s přáteli na řeku Sázavu, jelikož máme rádi divokou vodu. Pokaždé předem nakupuji na e-shopech oblečení a zásoby na dovolenou s využitím slevových kupónů, se kterými ušetřím několik stovek a někdy dokonce i několik tisíc korun. Na celou dovolenou si vozíme velké zásoby pití a jídla, abychom zbytečně neutráceli po cestě.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak, není voda jako voda, velice záleží na tom, kam s přáteli vyrazíte a v jakém období. Zda jsou například povoleny přehrady a můžete se těšit na lepší adrenalinový zážitek, já si však už ve svém věku potrpím na klídeček s kvalitním vybavením, na které se mohu spolehnout. Minulou sezonu jsem si objednal přes inzerát nová pádla a byl jsem z nich opravdu nadšený :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Právě to není až tak dávno, co jsme se s kamrády bavili, že bychom zkusili letos o prázdninách některou z českých řek sjet. Ještě nevíme kterou konkrétně, ale zatím to vypadá na Vltavu. Co jsem četl, tak ta je pro začátečníky i celkem přívětivá. Záleží ale asi i hodně na tom, jakou vybereme loď. Tak jako tak, budeme si ji muset půjčit. To ale snad zařídí třeba tato pujčovna lodí Vltava.

    OdpovědětVymazat